Blog

Root  /  Blog
Morate biti prijavljeni in imeti dovoljenje za kreiranje in editiranje bloga.

Shiatsu

maj 16

Napisal:
16.5.2013 20:42  RssIcon

Kaj je shiatsu?
Shiatsu je uravnovešanje energetskih pretokov po telesu, s čimer se vzpostavlja ravnovesje v telesu. To omogoča ohranjanje zdravja in dobrega počutja ter odpravlja bolezni. Nastal je na Japonskem na osnovi kitajske tradicionalne medicine, pri čemer so z njim storili podobno kot s kitajsko umetnostjo: s svojim izjemnim občutkom za detajle in perfekcionizem so ga razvili in nadgradili. Tak, kot ga poznamo danes je torej mlad, ima pa zelo stare korenine. Predvidevajo, da je še starejši od najdenih 8000 let starih neolitskih kamnitih igel, ki so jih zelo verjetno uporabljali za akupunkturo. Spoznavanje meridianov in akupresurnih točk na telesu namreč poteka prav z dotikom. Prav to pa je bistvena umetnost in čar shiatsa. Z dotikom prstov ali dlani čutiti potek meridianov, točke na njih, njihovo kvaliteto in nato izvesti ustrezno terapijo. Začutiti energijsko stanje prejemnika, videti njegovo auro ter privesti življensko energijo tja, kjer je primanjkuje, in jo sprostiti tam, kjer je v zastoju. To dosežemo z različnimi tehnikami, kot so raztezanje, zibanje telesa, pritiskanje na določene dele telesa, rotiranje, trepljanje, pri čemer terapevt uporablja svoje prste, dlani, komolce in kolena. Glede na stanje in potrebe prejemnika uravnavamo še določene meridiane in akupresurne točke na njih. Tako npr. pri migrenah in menstrualnih težavah navadno uravnamo meridian žolnika in jeter, pri težavah s sinusi obrazni del meridiana želodca ali pa debelega črevesa, pri neplodnosti pomaga uravnavanje meridiana ledvic ter stimuliranje določenih točk. Za to pa je treba razviti še občutek za potek meridiana in točno lokacijo točke. Poleg meridianov je neločljiv del shiatsa tudi zaznava in prenos energije Ki.To pa zahteva od terapevta poglobljen in celovit pristop kar dostikrat pomeni tudi spremembo življenskega stila in navad. Spremembe se dogajajo sponatno in kot logično sosledje pri osebni rasti in razvoju, ki ga študij shaitsa povzroči. Nek zelo znan in uspešen evropski shiatsu terapevt in učitelj je na primer prodal svojo vpeljano restavracijo in se posvetil samo shiatsu. Osebno lahko rečem, da to doživljam kot enkraten vstop v svet, kjer lahko življensko energijo vidiš, čutiš, slišiš. Tako, da je shiatsu vsekakor način in tudi filozofija življenja.

Teoretično pa je za dajanje in tudi razumevanje shiatsa potrebno poznati osnove teorije petih elementov, ki izhaja iz tradicionalne kitajske medicine, princip yin in yang, potek meridianov in uporabo točk na teh meridianih. Tako npr. je točka pljuča 1, ki se nahaja približno 2,5 cm pod ključnico zelo pomembna in pogosto uporabljena točka za različne oblike težav z dihanjem, posebno za kašelj in otežkočeno dihanje, astmo, bronhitis in alergije. Kot lokalna točka pa se uporablja pri neravnovesju meridianov, ki se lahko kaže kot bolečina v ramenu, v zgornjem delu rok pri »zmrznjenem ramenu« ali omejeni gibljivosti ramenskega obroča. Potek meridianov pri shiatsu je nekoliko drugačen kot pri akupunkturi, vsak meridian pa ima pri shiatsu še svoj podaljšek.

Shiatsu je zelo učinkovit pri vseh stanjih čustvenih neravnovesij, ki izhajajo iz stresa. To so nespečnost, tesnobnost, depresija, migrene, prebavne motnje, menstrualne težave, zmanjšana odpornost. Prav tako dobro učinkuje na mišično skeletni sistem, saj deluje neposredno na prizadeta tkiva, ko so le ta poškodovana.

Število potrebnih obiskov, ki zagotovi uspeh, je odvisno od različnih dejavnikov. Od tega v kolikšni meri je terapevt razvil svoje zdraviteljske sposobnosti, pa do tega v kakšnem stanju je prejemnik, koliko časa ima določene težave in kako močno te vplivajo nanj.

Shiatsu odsvetujemo v nosečnosti, pri visokem pritisku in raku oz. je v teh primerih potreben posebno pazljiv in strokoven pristop, zato stroka predlaga , da se takih primerov lotijo le izkušeni terapevti. Se je pa shiatsu izkazal kot učinkovit komplementarni pristop ob zdravljenu raka. Shiatsu se ne izvaja na delih telesa kjer so krčne žile, rane, sveže brazgotine ali vneta koža. V teh primerih delamo nad in pod temi deli telesa.

S trendom welnessa ter skrbi za zdravje in telo, ki je v porastu po celem svetu že nekaj let, se je povpraševanje po tovrstnih pristopih povečalo tudi pri nas. Skladno s tem opažam tudi porast izobraževanj za različne pristope. Ta izobraževanja v primerjavi z evropskimi ali svetovnimi standardi v glavnem ne dosegajo niti osnovne ravni, še manj profesionalne. Pri tem nekateri obljubljajo nemogoče, kot npr. nacionalno poklicno kvalifikacijo shiatsu terapevt, ki Sloveniji sploh (še) ne obstaja. Tudi ponudba v zdraviliščih je zelo različna: nekatera imajo zelo dobre shiatsu terapevte, najdete pa tudi take, ki bi svoje maserje izobrazili kar na vikend seminarju. Zato priporočam vsakemu, ki ima namen obiskati terapevta, da se pred obiskom pozanima, kakšen naziv točno ima, kje se je šolal in koliko časa je trajalo šolanje. Področje zdravilstva (v tujini se je bolj prijelo ime komplementarna in alternativna medicina, CAM), kamor spada tudi shiatsu, je v zahodni Evropi urejeno, zato tam izdane diplome in certifikati ustrezajo merilom kakovosti. To pomeni vsaj triletno oz. 450 urno izobraževanje.

V Sloveniji postaja shiatsu vsekakor vse bolj prepoznaven in zaželen, saj se ljudje sami lahko dokaj hitro prepričajo v učinkovitost in blagodejnost te spretnosti. Izkušnje potrjujejo njegove uspehe pri sprožanju samoozdravitvenih procesov v telesu. Prav zato njegova priljubljenost v svetu narašča, med sorodnimi terapijami pa zavzema edinstven prostor. Med njegovimi najbolj znanimi uporabniki je tudi bivši predsednik ZDA Bill Clinton.

Etikete: shiatsu
Kategorije: Shiatsu
Lokacija: Blogs Parent Separator Shiatsu

2 komentarjev trenutno...


Gravatar

Re: Shiatsu

Kako pa lahko vemo, če je certifikat pravilen? A kje obstaja seznam resnih izobraževalnih inštitucij?

Od Marjan na   27.2.2014 13:51
Gravatar

Odg: Shiatsu

Vsepovsod na zahodu imajo tudi krovne shiatsu organizacije. V angliji je recimo Shiatsu Society. Nanje lahko naslovite vprašanje npr., da bi želeli obiskovati shiatsu terapevta v bližini, ki ima diplomo od te in te ustanove, in če ta ustanova , učitelj, zadostuje standardom. Odgovor boste sigurno dobili. Odgovor bi bil ali je ali ni v njihovem registru. Biti v registru pomeni, da se je nekdo z svojo diplomo prijavil, v krovno organizacijo, ta je izvor diplome in učni program preverila in če je vse ok, ga zavede v register in lahko varno izvaja shiatsu, kar pomeni, da lahko dejavnost zavaruje. Brez zavarovanja si skoraj nihče ne upa opravljati dejavnosti.
Certifikati iz Avstrije, Švice, Nemčije, Nizozemska v 90% ne bi smelo biti problem če je na diplomi podatek da je izobraževanje trajalo 500 (ali več) ur in 3 leta (ali več).Še celo Hrvaške šole shiatsa imajo verifikacijo s strani ministrstva za zdravje(šolstvo), kar vska šola tudi navede.

Od Jani na   31.7.2014 15:53

Vaše ime:
Gravatar Preview
Vaša e-pošta:
(Neobvezno) E-pošta je uporabljena samo za prikaz Gravatar.
Vaša spletna stran:
Naslov:
Komentar:
Dodaj komentar   Cancel 
Išči
Nedavni zapisi
AVTOGENI TRENING
Seiki soho
Shiatsu
Zadnji komentarji
Vaši izjemno hitri krediti

Zagotovite si izjemno hitra kratkoročna in dolgoročna posojila od 2.000 € do 500.000 € še danes, da boste lažje uresničili vse svoje projekte in zagotovili svojo prihodnost.
Pošljite nam svojo zahtevo za kredit po e-pošti: soskredit@outlook.fr, prejeli bomo takojšen, izjemno hiter končni odgovor in ekspresno zagotovitev sredstev.
Posojilo, ki ti spremeni življenje
Hitro pridobite kredit, da zaključite leto na vrhuncu in začnete novo leto z novimi projekti.
E-pošta: posojiladenarja.kredit@gmail.com, WhatsApp: +33756754855 .
posojilodenarjakredit.wpweb.fr/
www.facebook.com/posojiladenarja
twitter.com/Posojilodenarja
www.instagram.com/posojiladenarja/?hl=fr
Kredit v 24 urah
Če želite izkoristiti izjemno hitro osebno posojilo za izpolnitev vseh svojih denarnih potreb, je preprosto:
Kontaktirajte nas, da oddate svojo zahtevo, pridobite takojšen, izjemno hiter dokončen odgovor in ekspresno zagotovitev sredstev.
E-pošta: posojiladenarja.kredit@gmail.com, WhatsApp: +33756754855 ali nas pokličite neposredno: Tel: +33756754855.
posojilodenarjakredit.wpweb.fr/
www.facebook.com/posojiladenarja
twitter.com/Posojilodenarja
www.instagram.com/posojiladenarja/?hl=fr
Posojilo denarja
Potrebujejo denar ? Hitro pridobite kredit, da zadovoljite svoje potrebe po denarju.
Kontaktirajte nas, da oddate svojo zahtevo in pridobite ultra hiter dokončen odgovor in zagotovitev ekspresnih sredstev.
E-pošta: posojiladenarja.kredit@gmail.com, WhatsApp: +33756754855 ali nas pokličite neposredno: Tel: +33756754855.
posojilodenarjakredit.wpweb.fr/
www.facebook.com/posojiladenarja
twitter.com/Posojilodenarja
www.instagram.com/posojiladenarja/?hl=fr
Odg: Kaj je dobro vedeti, pred obiskom zdravilca
Zagotovite si super hiter kredit ob koncu leta za nepozabne počitnice po znižani obrestni meri 1,75%. Ne oklevajte, pridite po posojilo in razveselite svoje najdražje; podarite jim čudovito darilo, ki ga čakajo, nepozabna praznovanja ob koncu leta. E-pošta: federicoschrupstockdejongh@gmail.com
Takojšnji kredit
Ponujamo osebna posojila za vsakogar, ki potrebuje denar, kontaktirajte nas in izkoristite osebno posojilo po poštenih in konkurenčnih cenah.
Pošljite svojo zahtevo zdaj in prejmite takojšen dokončen odgovor!!!
Elektronski naslov: posojiladenarja.kredit@gmail.com; WhatsApp: +33756754855 ali telefon: +33756754855
posojilodenarjakredit.wpweb.fr/
Posojilo za vse vaše trenutke življenja
Naša tehnologija v službi hitrega kredita, ki vam pomaga zadovoljiti vaše nujne denarne potrebe: takojšen dokončen odgovor in ekspresna zagotovitev sredstev ...
Pišite nam zdaj, da oddate svojo zahtevo in prejmete takojšen dokončen odgovor!
Elektronski naslov: posojiladenarja.kredit@gmail.com , WhatsApp: +33756754855 ali telefon: +33756754855
posojilodenarjakredit.wpweb.fr/
Odg: AVTOGENI TRENING
Res je se strinjam. Je začetna črka abeceda pri katerihkoli dejavnosti na temo sproščanja, relaksacije. Če izvajaš meditacijo, jogo- kako jo boš le izvajal če ne veš ali si pri tem sproščen.
Odg: AVTOGENI TRENING
Hvala za vse informacije na vaši spletni strani. Moram povedati, da mi je avtogeni trening kljub začetni skeptičnosti močno pomagal pri premagovanju ovir v glavi kar se tiče športnega kot tudi poslovnega življenja.

Vsem, ki še tega niso poskusili toplo priporočam, da to storijo. Učinki na način razmišljanja in posledično rezultati so zares zanimivi v pozitivnem smislu.
Odg: Shiatsu
Vsepovsod na zahodu imajo tudi krovne shiatsu organizacije. V angliji je recimo Shiatsu Society. Nanje lahko naslovite vprašanje npr., da bi želeli obiskovati shiatsu terapevta v bližini, ki ima diplomo od te in te ustanove, in če ta ustanova , učitelj, zadostuje standardom. Odgovor boste sigurno dobili. Odgovor bi bil ali je ali ni v njihovem registru. Biti v registru pomeni, da se je nekdo z svojo diplomo prijavil, v krovno organizacijo, ta je izvor diplome in učni program preverila in če je vse ok, ga zavede v register in lahko varno izvaja shiatsu, kar pomeni, da lahko dejavnost zavaruje. Brez zavarovanja si skoraj nihče ne upa opravljati dejavnosti.
Certifikati iz Avstrije, Švice, Nemčije, Nizozemska v 90% ne bi smelo biti problem če je na diplomi podatek da je izobraževanje trajalo 500 (ali več) ur in 3 leta (ali več).Še celo Hrvaške šole shiatsa imajo verifikacijo s strani ministrstva za zdravje(šolstvo), kar vska šola tudi navede.

Panacea

Janez Golobič s.p.
Vodnikova c. 106
Ljubljana
ID:SI84870486
TR: SI56 0202 1025 5086 244
Mobi. 041 473161
Panacea mail

 
Kdo sem:

  • Shiatsu praktik , Učitelj shiatsa (t)
  • poslovni mojster praktik za Nevrolingvistično programiranje
  • fitness inštruktor
  • učitelj deskanja na snegu
  • dipl. varstvoslovec
 

Kje smo


Planar Client Options
Layout Style
  • Wide
  • Boxed
Theme Preview